MORPHOPHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL CHARACTERISTICS OF THE GONADS OF THE KALKAN-FLOUNDER SCOPHTHALMUS MAEOTICUS TOROSUS (SCOPHTHALMIDAE) DURING MATURATION AND SPAWNING IN THE SEA OF AZOV

Capa

Citar

Texto integral

Acesso aberto Acesso aberto
Acesso é fechado Acesso está concedido
Acesso é fechado Acesso é pago ou somente para assinantes

Resumo

The morphophysiological parameters of the oocytes of the Azov flounder were characterized during maturation and spawning in the Sea of Azov, as well as the analysis of the composition of fatty acids in the gonads based on samples from their three divisions in each studied fish: head (cranial), middle and caudal. The dynamics of morphophysiological characteristics and composition of fatty acids in flounder caviar during the spawning period has been established. It was found that physiologically significant oleic and docosahexaenoic fatty acids were dominant in the caviar of the studied fish species. At the same time, multidirectional trends in the content of these acids were established: the content of docosahexaenoic acid was higher in individuals at the beginning of spawning than in those at the peak of spawning, where oleic acid prevailed.

Sobre autores

S. Murzina

Institute of Biology of the Karelian Research Centre of the Russian Academy of Sciences

Email: murzina.svetlana@gmail.com
Petrozavodsk, Russian Federation

V. Voronin

Institute of Biology of the Karelian Research Centre of the Russian Academy of Sciences

Petrozavodsk, Russian Federation

L. Bulli

Kerch' State Marine Technological University

Kerch’, Russian Fedaration

O. Bitiytskaya

Kerch' State Marine Technological University

Email: olha98306@yandex.ru
Kerch’, Russian Fedaration

N. Nemova

Institute of Biology of the Karelian Research Centre of the Russian Academy of Sciences

Academician of the RAS Petrozavodsk, Russian Federation

Bibliografia

  1. Бойко Н.Е., Ружинская Л.П. 2019. Характеристика функционального состояния черноморского калкана Scophthalmus maeoticus maeoticus в различные периоды репродуктивного цикла по материалам исследований 2009–2017 гг. // Труды АЭНИИРХ / Отв. редактор В.Н. Белоусов. Ростов-н/Д.: Азово-Черноморский филиал ФГБНУ «ВНИРО» («АЭНИИРХ»), Т. 2. С. 31–39.
  2. Борисенко В.С., Ковалев С.В., Сейфунша Е.Ю. 1988. Питание личинок азовского калкана и пиленга при выращивании их в искусственных условиях // Корма и методы кормления объектов марикультуры. М.: Изд-во ВНИРО. С. 47–53.
  3. Булли Л.И. 2015. Азовская камбала-калкан – перспективный объект марикультуры // Рыбное хозяйство. № 2. С. 100–103.
  4. Булли Л.И., Битютская О.Е., Мазалова Н.Ф. 2022. Критерии оценки рыбоводного качества икры камбалы-калкан Scophthalmus maeoticus // Вестник КГМТУ. № 3. С. 9–25.
  5. Грауман Г.Б. 1972. Изменение биохимического состава икры в зависимости от морфобиологических особенностей самок балтийской трески // Труды ВНИРО. Т. LXXX. С. 56–62.
  6. Дехник Т.В. 1976. Эмбриональное и постэмбриональное развитие азовской камбалы-калкан Scophthalmus maeoticus torosus (Rathke) // Биология моря. Вып. 38. С. 18–23.
  7. Ковалев С.В. 1985. Характеристика некоторых репродуктивных особенностей азовского калкана (Scophthalmus maeoticus Rathke) // Культивирование морских микроорганизмов. М: Изд-во ВНИРО. С. 97–104.
  8. Ковалев С.В., Борисенко В.С. 1987. Выращивание жизнестойкой молоди азовского калкана // Рыбное хоз-во. № 8. С. 31–33.
  9. Куликова Н.И., Булли Л.И., Булли А.Ф. 1999. Искусственное разведение азовской камбалы-калкана maeoticus torosa (Rathke) // Матер. докл. II Международная научность. Ресурсосберегающие технологии в аквакультуре. Краснодар. С. 55.
  10. Мурзина С.А. 2019. Роль липидов и их жирнокислотных компонентов в эколого-биохимических адаптациях рыб северных морей: автореферат дис. … доктора биологических наук : 03.02.06 : 03.01.04. 45 с.
  11. Нефедова З.А., Мурзина С.А., Пеккоева С.Н., Руоколайнен Г.Р., Немова Н.Н. Биохимическая разноизвестность по липидному статусу пресноводной икры горбуши Onchorhunchus gorbusha (Walbaum, 1792) (р. Варзута, бассейн Белого моря) // Сибирский экологический журнал. 2018. Т. 25. № 3. С. 359–365.
  12. Овен Л.С. 1976. Особенности оогенеза и характер нереста морских рыб. Киев: Наукова думка. 132 с.
  13. Павловская Р.М. 1963. Основные прогнозы колебаний урожайности поколений хамсы. Сб. НТИ. ВНИРО. Вып. 19. С. 23–35.
  14. Романович Л.В. 1979. Сезонное распределение калкана в Азовском море Рыбное хозяйство. № 10. С. 15–17.
  15. Сакун О.Ф., Буцкая Н.А. 1963. Определение стадий зрелости и изучение половых циклов рыб. М.: Пищевая промышленность. 35 с.
  16. Световидов А.Н. 1964. Рыбы Черного моря. М., Л.: Наука. 552 с.
  17. Смирнов А.И. Фауна Украины в 40-а. т. 8. Киев: Наук. Думка 1986. 320 с.
  18. Таликина М.Г., Воробьева Н.К. 1975. Особенности созревания и характер икрометания черноморской камбалы-калкана (Scophthalmus maeoticus Pall.) в связи с проблемой ее искусственного воспроизводства. Тр. ВНИРО. Т. 96 (4). С. 7–17.
  19. Юнева Т.В., Шульман, Г.Е., Чебанов Н.А., Щепкина А.М., Виленская Н.Н., Маркевич Н.Б. 1990. Связь содержания докозагексаеновой кислоты в теле производителей с выживаемостью икры и предличинок горбуши // Биол. науки. 1990. № 10 (322). С. 85–89.
  20. Cejas J.R., Almansa E., Jerez S., Bolanos A., Felipe B., Lorenzo A. Changes in lipid class and fatty acid composition during development in white seabream (Diplodus sargus) eggs and larvae // Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology. 2004. Vol. 139. N. 2. P. 209–216.
  21. Kaitaranta J.K., Linko R.R. Fatty acids in the roe lipids of common food fishes // Comp. Biochem. Physiol. 1984. T. 79B. N 3. P. 331–334.
  22. Nemova N.N., Nejedova Z.A., Pekkoeva S.N., Voronin V.P., Shulgina N.S., Churova M.V., Murzina S.A. The effect of the photoperiod on the fatty acid profile and weight in hatchery-reared underyearlings and yearlings of Atlantic salmon Salmo salar L. // Biomolecules. 2020. V. 10. № 6. P. 845.
  23. Silversand C., Hovgren B., Haux C. (1996) Fatty-acid composition of ovulated eggs from wild and cultured turbot (Scophthalmus maximus) in relation to yolk and oil globule lipids. Marine Biology. Vol. 125. P. 269–278.
  24. Tocher D.R. Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish // Reviews in Fisheries Science. 2003. N II. P. 107-184.
  25. Cruzado I. H., Herrera M., Quintana D., Rodiles A., Navas J.I., Lorenzo A., Almansa E. 2011. Total lipid and fatty acid composition of brill eggs Scophthalmus rhombus L. relationship between lipid composition and egg quality // Aquaculture Research. Vol. 42. Issue 7. P. 1011-1025.
  26. Villalta M., Estevez A., Bransden M.P., Bell J.G. Arachi-donic acid, arachidonic/eicosapentaenoic acid ratio, stearidonic acid and eicosanoids are involved in dietary-induced albinism in Senegal sole (Solea senegalensis) // Aquaculture Nutrition. 2008. Vol. 14, N. 2. P. 120-128.

Arquivos suplementares

Arquivos suplementares
Ação
1. JATS XML

Declaração de direitos autorais © Russian Academy of Sciences, 2025